Vouwfiets kopen

Een vouwfiets kopen is niet meer zo eenvoudig als vroeger. Het aabod en de diversiteit van vouwfietsen is de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds meer forenzen verkiezen de vouwfiets boven het drukke OV en ook voor recreanten is de vouwfiets steeds meer een geschikt voertuig om te gebruiken. Deze toegenomen interesse maakt een vouwfiets kopen tot een ware onderneming.

Met de toegenomen vraag naar en mogelijkheden van vouwfietsen is ook het aanbod van vouwfietsen toegenomen. Met zoveel mogelijke fietsen, merken en prijsklassen is het niet meer zo eenvoudig om een vouwfiets te kopen. Daarom bespreken we in dit blog vijf tips die je helpen bij het kopen van een vouwfiets.

Vouwfiets kopen – tip 1: doel van aanschaf

Voordat je gaat kijken naar de verschillende vouwfietsen, is het verstandig om te kijken waarvoor je de vouwfiets gaat gebruiken. Is de vouwfiets alleen bedoeld voor woon-werkverkeer? Zo ja, dan wil je een vouwfiets die snel is op te vouwen, weinig weegt en vrij makkelijk is mee te nemen. De af te leggen afstand is ook van belang. Als je de fiets dagelijks voor een rit van 20km nodig hebt, is een elektrische vouwfiets misschien een optie. Wil je met de vouwfiets offroad gaan, dan wil je voor een stevig model kiezen.

Vouwfiets kopen – tip 2: probeer zelf de vouwbaarheid

Een vouwfiets moet natuurlijk opvouwbaar zijn. Dit lijkt voor zich te spreken, maar er zijn in de loop der jaren verschillende vouwsystemen ontwikkeld. Sommige vouwsystemen hebben een fiets met vijf seconden in- en uitgevouwen. Andere vouwsystemen hebben langer nodig en kunnen, na een periode van oefening, worden in- en uitgevouwen met dertig seconden. Vraag in de winkel om een demonstratie en probeer de vouwfiets zelf ook in of uit te vouwen.

Vouwfiets kopen – tip 3: rijcomfort

Een vouwfiets kopen kan uitlopen op een teleurstellingen als die niet fijn rijdt. Zeker bij elektrische vouwfietsen kan de plaatsing van de motor en de hoogte van het stuur veel invloed hebben op het rijgedrag. Vraag altijd of je een kleine testrit op de vouwfiets mag maken.
Waar wil je op letten? Een verstelbaar stuur en of de maximum hoogte voor jou genoeg is. Hoe fijn zit het zadel, is die in hoogte verstelbaar (en zo ja, hoe ver?), en hoe makkelijk is het om er eventueel een ander zadel op te zetten? Hoe werken de remmen en hoe fijn remt de fiets? Werken de versnellingen prettig en hoeveel zijn er? Hoe draait de fiets?