High Dynamic Range

HDR staat voor High Dynamic Range en dit zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm een heldere weergave hebben. De Dynamische HDR is dan ook de verbeterde opvolger van HDR en de SDR wat momenteel in televisies gebruikt wordt.

HDR zorgt ervoor dat de kleuren op beeld dieper, levendiger en helderder vertoond worden. Het verbetert dus de algehele beeldkwaliteit op een televisie of monitor omdat het licht, contrast, diepte of kleur per scène en zelfs per frame geoptimaliseerd kunnen worden.

Maar hoe zit het dan precies met HDR?

Het dynamisch bereik verschilt vooral op een subtiele wijze van contrast. Zo zul je ten eerste niet moeten kijken naar het donkerste zwart wat een scherm kan producten, maar ook het donkerste wat je op een scherm kunt zien.

Dit laatste hangt vooral af van het omgevingslicht wat reflecteert in je beeldscherm. Deze perfecte zwartwaarde en diep schaduwdetail zal geen impact op het dynamisch bereik hebben, als het omgevingslicht dat in het scherm reflecteert al het zwart detail overstemt.

Ten tweede moet het beeld ook zonder duidelijke beeldartefacten te zien zijn. Dan hebben we het vooral over ‘banding’ of ‘posterisatie’ die bijvoorbeeld erg makkelijk zichtbaar zijn in de donkerste regionen van het beeld. Kortom, dynamisch bereik is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat je op het scherm kunt zien, zonder significante beeldartefacten. Voor meer informatie bezoek https://www.ruconnected.nl/hdr/